Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Veteriner Sağlık, Uygulama ve Araştırma Merkezi (Hayvan Hastanesi) 16.03.2023 ve 509 sayılı Yönetmeliği ile Türkiye’nin sayılı Hayvan Hastanelerinden birisi olarak kurulum çalışmasına başlamıştır. Merkezimizde Lisans ve Lisansüstü eğitim-öğretim faaliyetlerinin yanı sıra, hayvan hastalıkları ile ilgili bilimsel proje ve çalışmalar yürütülecek olup; aynı zamanda Tekirdağ ili ve Trakya bölgesindeki pet hayvanları, at ve çiftlik hayvanları ile egzotik ve yaban hayvanlarına kaliteli veteriner sağlık hizmetlerinin sunulması hedeflenmektedir.   
     
Veteriner Sağlık, Uygulama ve Araştırma Merkezi, temelde eğitim-idare binası ve hayvan hastanesi olmak üzere iki ayrı bölümden oluşmakta olup, toplam 6500 m2’lik kapalı alana sahiptir. Eğitim-İdare bölümünde derslikler, öğrenci ve araştırma Laboratuvarları, toplantı Salonu, seminer salonu ve okuma salonu ile öğretim üyesi ve idari personel odaları mevcuttur. Hayvan Hastanesi bölümü ise, hayvan türlerine göre planlanmış ve Avrupa standartlarına göre inşa edilmiştir. Hastanemizde Pet Hayvanları, At ve Çiftlik Hayvanları Üniteleri olmak üzere 3 adet poliklinik bulunmaktadır. Ayrıca, ilgili hayvan türlerine özel muayene salonları, operasyon salonları, yoğun bakım ünitesi ile bulaşıcı ve bulaşıcı olmayan hastalıklar için ayrı hospitalizasyon ve izolasyon üniteleri bulunmaktadır. Yakın zamanda faaliyete geçirilmesi planlanan Hayvan Hastanesi ortak kullanım alanları olarak, Danışma ve Hasta Kabul, Bekleme Salonu, Acil Kliniği, Eczane, Görüntüleme Merkezi, Teşhis Laboratuvarları, Merkezi Sterilizasyon Ünitesi, Veteriner Hekim ve Sağlık Teknisyenleri ile Nöbetçi Öğrenci odalarını kapsamaktadır. Pet Hayvanları Polikliniği, 6 adet muayene odası, aşı ünitesi, 3 adet tam donanımlı operasyon salonu, yoğun bakım ünitesi ile göz hastalıkları, diş ve kardiyoloji ünitelerinden oluşmaktadır. At Polikliniğinde; tam donanımlı 1 adet operasyon salonu, anestezi hazırlık ve uyandırma salonu, sancı gözlem odası ve at hospitalizasyon üniteleri mevcuttur. Çiftlik Hayvanları Polikliniğinde ise; tam donanımlı 2 adet operasyon salonu, ayak hastalıkları tedavi ünitesi, buzağı gözlem odası ve yoğun bakım, doğumhane, sığır, manda, koyun ve keçiler için hospitalizasyon üniteleri vardır.
 
Hayvan Hastanesi 1 Başhekim, 1 Başhekim Yardımcısı ve 1 Hastane Müdürü tarafından yönetilmektedir. Hastanemizde Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Veteriner Fakültesi Klinik Bilimleri Bölümü Öğretim Üyeleri ile Anatomi ve Patoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyeleri görevlendirilmiş olup, eğitim-öğretim, bilimsel çalışmalar ve veteriner sağlık hizmetleri ilgili öğretim üyeleri ile Merkez bünyesinde görevli Veteriner Hekim ve Veteriner Sağlık Teknikerleri ile yürütülecektir. Merkez bünyesinde Eczaneden sorumlu 1 Eczacı, Teşhis Laboratuvarlarında görevli Laborantlar ile Hayvan Hastanesinin teknik bakım-onarım ve temizlik hizmetlerinden sorumlu personeller bulunacaktır.     
 
Yakın zamanda açılması planlanan Hayvan Hastanesinde, başta Tekirdağ olmak üzere Trakya bölgesindeki pet hayvanı sahiplenici ve hayvan severlere, çiftlik hayvanı yetiştiricilerine, hayvan sever ve hayvan hakları savunucusu derneklerine, damızlık yetiştirici birlik üyelerine ve özel işletmelere hizmet verilmesi planlanmaktadır. Ayrıca, düzenlenecek protokoller ile sokak hayvanlarının bakım ve rehabilitasyonları için Belediyelere ve yaban hayatı ve egzotik hayvan türlerinin bakım ve rehabilitasyon çalışmaları için Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüklerine 7/24 destek verilmesi hedeflenmektedir.
 
Kurulum çalışmaları süratle devam eden merkezimizin, öğrencilerimize, bölge halkına, hayvan severlere ve yetiştiricilere hayırlı olmasını temenni ediyorum.      
 
 
 
Doç. Dr. Halef DOĞAN
Başhekim